Preskočiť na hlavný obsah

Camilla Sten - Mesto

Uvažujete niekedy nad tým, akú knihu začať čítať?
Vyberáte si podľa niečoho alebo skôr idete len tak a siahnete po niečom náhodnom?

Pri tejto knihe mám skôr pocit, že som si ju možno vybrala podľa toho, že sa mi páči ale po prečítaní prvých kapitol som zistila, že sa mi v mnohom podobá na situáciu, ktorá je práve teraz vonku. 

Kráčam domov z práce a ulice zívajú prázdnotou. Vyzerá to ako ako mesto duchov. 
Veľmi podobne to vyzerá aj v knihe - ulice sú prázdne, škola je zatvorená, kostoly neslúžia bohoslužby, omše,krsty či svadby. Obchody sú zatvorené - už nemá kto chodiť nakupovať, chodiť do školy a pracovať. Všetko zavreli a ľudia zmizli.
 Ale kam?
Presne túto otázku si kladie Alice, mladá ambiciózna dokumentaristka, ktorá chce zistiť čo sa stalo ľuďom z mestečka Silvertjärn. Keďže nemá dostatok peňazí ani skúseností, zavolá si na pomoc Maxa, Emmu, Roberta a Tone. Tone a Alice sú späté s týmto mestečkom možno viac ako si myslíme. Vzali si so sebou vybavenie a jedlo na pár dní, aby zistili, kam všetci zmizli. 

Kniha sa rozdeľuje do 2 častí. 
V prvej je Alice a jej tím, ako zisťujú, čo sa stalo a hľadajú o tom dôkazy a v druhej, kde je Alicina rodina z dávnej minulosti - rozprávajú čo sa stalo, a ako k tomu prišlo. Všetko ešte umocňujú listy od Ainy a Elsy, ktoré ich zrazu prestali písať. Ale kto ich vyrušil? A prečo? 

Alicin tím prehľadáva mesto. Keď prídu do školy po druhý krát, stane sa malá nehoda a Tone si poraní nohu. Keďže Tone ani na druhý deň nie je lepšie, Emma sa s ňou rozhodne ostať v tábore na námestí. No keď sa Alice s ostatnými vrátia do tábora zistia, že Tone zmizla - tak ako všetci ostatní z tohoto mesta. Ale kam? Ako ju Alicin tím hľadá Tone, odkrývajú sa čoraz desivejšie kúsky skladačky. Alice má tušenie, že v meste predsa len nie sú sami. Mohol tu niekto prežiť? Mala Tone pravdu keď hovorila že ih niekto sleduje?

Na záver sa tieto časti spoja, a Vy pochopíte, koľko zla sa naďalej skrýva v tomto meste. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Simona Rošková - Po dnešnej noci mi nevolaj

Anotácia: Nikdy by sme nemali cítiť vinu za to, že dokážeme začať odznova. Vanesa to nemala v živote ľahké. Nevyrastala v usporiadanej rodine a na štúdium si musí tvrdo privyrábať. Za rodinné pomery, v ktorých žije, sa v skutočnosti hanbí. Po otcovom nečakanom zlyhaní sa konečne rozhodne vyriešiť svoju bezútešnú situáciu a bezhlavo sa vrhá do náručia charizmatického muža. Zamilovaná po uši  verí, že opätuje jej lásku a pomôže jej sa na vlastné nohy. Odsudzujúc maminu závislosť, presvedčená, že má svoj život pod kontrolou, sa postupne dopracuje k tej svojej. Rovnako nebezpečnej ako je tá, ktorej roky bola svedkom. Bludný kruh sa po čase uzatvára a Vanesa musí naprávať, čo pokazila. Druhá kniha, ktorú čítam od Simony Roškovej, bola opäť prečítaná za pár hodín! Jej štýl a nápad na príbeh je podobne ako v prvej knihe, ťažký ale zároveň tak pútavý, že sa od neho nedá odtrhnúť ani na 5 minút. Vanesa mala ťažké detstvo no ani teraz v dospelosti sa s ňou život nemazná. Matka alkoholička, otec

Simona Rošková - Vzala si mi všetko

  Anotácia Kým sa  Michaela po tragickej smrti manžela s láskou stará o dcéru Veroniku, Renáta robí svojej Johanke zo života peklo. Dievčatko trpí nedostatkom lásky a jej úprimné pokusy o priazeň matky končia vždy rovnako. Hnevom, krikom a nenávistným osočovaním. Obidve ženy, napriek rozdielnym postojom k výchove dievčat, spája nerozlučné priateľstvo. Až do chvíle, keď sa Renáta rozhodne urobiť zásadné životné rozhodnutie. To osudovo zasiahne nielen jej dcéru, ale aj pretrhne niť priateľstva s kamarátkou, ktorá jej vždy ochotne podala pomocnú ruku. Príbeh o nenaplnenej láske, zlom rozhodnutí a ľútosti, ktorá prišla príliš neskoro. Začítať sa do príbehu o malej Johanke nebolo vôbec ľahké. Už prvé kapitoly vo mne vzbudzovali extrémny smútok a ľútosť, akoby som tam bola s ňou.V tej odpornej tmavšej komore. Podvedome akoby sme sa prepojili a cítila som, ako búcham na dvere a kričím na jej matkou spolu s ňou. Ten odpor, ktorý vo mne rástol k jej krutej, zlej, alkoholom omámenej

Lucia Sasková - Odsúdená

Anotácia Hlavná hrdinka musí nečakane čeliť krutej diagnóze, ktorá jej obráti naruby celý život. Má pocit, že ju nespravodlivo odsúdili na smrť, hoci sa ničím neprevinila - bez možnosti obhajoby či odvolania. Koniec jej života sa nezadržateľne blíži, a tak sa púšťa do boja. S prácou, okolím, najbližšími a v neposlednom rade sama so sebou. Má len dve možnosti: buď začne žiť naplno, alebo bude nečinne čakať na koniec. Vyberie si prvú možnosť a opúšťa stereotypný život, na aký bola zvyknutá. Jej pohľad na svet je zrazu iný, oveľa intenzívnejšie vníma všetko, čo bolo kedysi pre ňu samozrejmosťou. Lebo to, že zdravie je v živote človeka najdôležitejšie, nie je klišé, ale realita, ktorú si človek uvedomí, až keď oň príde... Rakovina. Nádor na mozgu. Začal sa pomyselný odpočet. No prečo stráviť zvyšok času ľutovaním sa? Naša hlavná hrdinka si vybrala, že si užije život. Navštívila krajiny o ktorých snívala (kam mohla ísť autom), našla si lásku a užívala si život. Len škoda, že