Preskočiť na hlavný obsah

Simona Rošková - Po dnešnej noci mi nevolaj


Anotácia:

Nikdy by sme nemali cítiť vinu za to, že dokážeme začať odznova.

Vanesa to nemala v živote ľahké. Nevyrastala v usporiadanej rodine a na štúdium si musí tvrdo privyrábať. Za rodinné pomery, v ktorých žije, sa v skutočnosti hanbí. Po otcovom nečakanom zlyhaní sa konečne rozhodne vyriešiť svoju bezútešnú situáciu a bezhlavo sa vrhá do náručia charizmatického muža.

Zamilovaná po uši  verí, že opätuje jej lásku a pomôže jej sa na vlastné nohy.

Odsudzujúc maminu závislosť, presvedčená, že má svoj život pod kontrolou, sa postupne dopracuje k tej svojej.

Rovnako nebezpečnej ako je tá, ktorej roky bola svedkom.

Bludný kruh sa po čase uzatvára a Vanesa musí naprávať, čo pokazila.


Druhá kniha, ktorú čítam od Simony Roškovej, bola opäť prečítaná za pár hodín! Jej štýl a nápad na príbeh je podobne ako v prvej knihe, ťažký ale zároveň tak pútavý, že sa od neho nedá odtrhnúť ani na 5 minút.

Vanesa mala ťažké detstvo no ani teraz v dospelosti sa s ňou život nemazná. Matka alkoholička, otec sa zabil...psychicky zronená sa snaží nájsť cestu za lepším životom. Darí sa jej, kým sa nešťastne nezaľúbi. A tam to začne. Tak ako matka má svoju závislosť, aj ona má tú svoju. A povedala by som, že je ešte horšia. A najhoršie na tom je, že si svoj problém nevie a ani nechce pripustiť. No keď je už situácia neúnosná, všetko sa skomplikuje ešte viac. No a potom to príde. Po všetkých nociach čo zažívala, jej v hlave ostali slová: Po dnešnej noci mi nevolaj!

Vanesa v tomto príbehu bola prudko poznačená svojím detstvom, ktoré bolo zo strany jej rodičov - hlavne matky - úplné fiasko. Matka bola celý život alkoholička, a Vanesa musela žiť pod jednou strechou so ženou, ktorú neznášala . No napriek všetkým rozhodnutiam, i keď niektoré neboli dobré, z Vanesy vyrástla silná a rozhodná žena.

No pri tomto príbehu som sa zamýšľala, v koľkých domácnostiach je to takto. Pretože nik z nás nevidí, čo sa skrýva za zatvorenými dverami ostatných domácností. A nielen to. Autorka v tejto knihe načala aj iný problém. A tým je sebapoškodzovanie. Veď koľké z nás (podľa mňa predovšetkým z nás žien), nosia celoročne dlhé rukávy, aby jazvy neuzreli svetlo sveta?

Treba sa zamyslieť nad svojím životom a snažiť sa problémy riešiť s chladnou hlavou. Lebo byť alkoholikom/čkou, je jedna vec, ale siahať si sám na svoj život práve týmto spôsobom nie je vo vôbec dobré.

A aj o tom je tento famózny príbeh talentovanej slovenskej spisovateľky Simony Roškovej. A však nie len o tom. Ale i o tom, že ak takýto problém nastal, je čas aby pri vás stáli i naďalej vaši známi, blízki i priatelia. Aby ste sa mali komu zdôveriť.

Ak vás príbeh zaujal, netreba váhať. Je to totiž jeden z najlepších príbehov, aké Slovensko má.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Lucia Sasková - Odsúdená

Anotácia Hlavná hrdinka musí nečakane čeliť krutej diagnóze, ktorá jej obráti naruby celý život. Má pocit, že ju nespravodlivo odsúdili na smrť, hoci sa ničím neprevinila - bez možnosti obhajoby či odvolania. Koniec jej života sa nezadržateľne blíži, a tak sa púšťa do boja. S prácou, okolím, najbližšími a v neposlednom rade sama so sebou. Má len dve možnosti: buď začne žiť naplno, alebo bude nečinne čakať na koniec. Vyberie si prvú možnosť a opúšťa stereotypný život, na aký bola zvyknutá. Jej pohľad na svet je zrazu iný, oveľa intenzívnejšie vníma všetko, čo bolo kedysi pre ňu samozrejmosťou. Lebo to, že zdravie je v živote človeka najdôležitejšie, nie je klišé, ale realita, ktorú si človek uvedomí, až keď oň príde... Rakovina. Nádor na mozgu. Začal sa pomyselný odpočet. No prečo stráviť zvyšok času ľutovaním sa? Naša hlavná hrdinka si vybrala, že si užije život. Navštívila krajiny o ktorých snívala (kam mohla ísť autom), našla si lásku a užívala si život. Len škoda, že

Ivana Ondriová - Prázdne duše

  Dve sestry a temné detstvo, ktoré ovplyvní celý ich nasledujúci život. Budú schopné zabudnúť na démonov z minulosti a skutočne milovať? Anotácia: Keď sa maloleté sestry Anna a Lucia spolu s otcom nasťahujú do nového domu, aj napriek neprítomnosti schizofrenickej matky, ktorá ich vraj opustila, veria, že budú šťastné. Lenže do domu prichádza aj tajomný strýko Johny s kufrom nehanebných saténových košieľok. A navždy poznačuje duše dvoch malých dievčatiek. Prečo je tam a kto ich pred ním ochráni? Ak chcú sestry prežiť, musia vziať pomstu do vlastných rúk.. A začať žiť odznova niekde ďaleko. Po rokoch Anna spoznáva záhadného Michala a opúšťa sestru, ktorá naivne verila, že zostanú navždy spolu. Ale čo ak Lucia nie je pripravená na život bez svojej staršej sestry a démonov z detstva? Dokáže nový muž zaplniť miesto v jej duši? Ibaže... Temno je späť. Ktosi ho znovu votrel do života sestier. Môže za to ich otec? Nezvestná matka? Či choroba, ktorej sa len ťažko vyhnúť? No je tu aj neznámy mu